Categoriearchief: Orgel2-Balg

Wiskunde en blaasbalgen

Ik was weer eens het world wide web aan het afschuimen om te kijken of er geen blaasbalgen kunnen gemaakt worden waarbij de scharnier buiten de balg valt zodat afdichtingsmoeilijkheden rond die scharnier vermeden worden. En zo heb ik vandaag een bericht gevonden dat boeiend is om te weten. Ik vertaal en kopiƫer het voor het geval het ooit offline zou gaan en verdwijnen. De link ernaar zet ik er natuurlijk met alle plezier bij.

Balg: Wiskundig vermoeden

(citaat overgenomen en vertaald van: http://www.randform.org)

Akordeonbalg
Afbeelding bron Wikipedia: onvoltooide Accordeon balg

Een opmerkelijk wiskundig vermoeden dat in 1995 bewezen werd door Sabitov(1) is dat er geen starre balg bestaat. Dit betekent dat als je een gesloten volume hebt dat wordt gevormd door (driehoekige) “platen” en je vervormt dit volume, dan blijft het volume altijd constant. Dus als dit volume een blaasbalg zou zijn geweest dan kon je er geen lucht uit wegdrukken. Daarom heeft de balg van een harmonika een elastische stof nodig zodat vervorming mogelijk is. Kan ook een nuttig weetje zijn voor de architectuur, omdat het betekent dat als je een (gesloten) huis aan de ene kant samendrukt het zou uitbulken aan een andere kant.

De workshop Stijfheid en polyhedrale combinatoriek bespreekt gerelateerde problemen.

(einde citaat)

(1) Sabitov: Ik heb even gecheckt wat dat is met Sabitov. Wil je er meer over weten en over zijn bewijs dan kun je hier alvast beginnen lezen [LINK naar Cornell University Library]

Wat betekent dit nu voor mij

Een starre balg bestaat niet. Dat weten we nu zeker. Er moet dus altijd flexibiliteit zitten in een balg. Er zal altijd leder moeten gebruikt worden. Niet alleen vanwege een functie als scharnier, maar vooral ook omwille van de vervormbaarheid. van het volume.

Ik was aan het zoeken of het kritische scharnierpunt van een schepbalg met zijn afdichtingsproblemen aan de zijkant van de scharnier niet kan vermeden worden door de scharnier buiten de luchtreservoirs te houden (zie afbeelding).

2015-02-09 balg 20 toons

Toemaatje van wiskunde en balgen

Tenslotte hier een link naar een hele mooie toepassing waar een balgje niet enkel als een luchtdrukinstrument dient, maar ook als toevalsgenerator

The Scarlet Tanager

The Scarlet Tanager