De Arduino en ik

Wie Arduino niet kent kan best even naar de website arduino.cc gaan kijken, maar in drie zinnen samengevat: 1) Arduino is een geheel van gratis software, uitstekende ondersteuning en zeer betaalbare hardware dat iedereen laagdrempelige toegang verleent tot de wereld van microcontrollers en digitale elektronica. 2) Een microcontroller is een chip die een microprocessor en wat geheugen bevat en ook nog een aantal input of outputpinnen. 3) Deze microcontroller kun je dankzij de Arduinosoftware via USB programmeren om het gedrag van de I/O-pinnen te bepalen.

arduinoArduinobordje

Enkele jaren geleden had ik al meerdere malen de naam Arduino opgevangen. Telkens was er een min of meer duidelijke connectie met Max/Msp of toch met een vergelijkbare context waarin de fysische omgeving werd afgetast om de muzikale component te beïnvloeden. Omdat ik nooit heel sterk de behoefte heb gevoeld mijn muziek door een fysische actie te laten beïnvloeden heeft het een beetje geduurd om toch eens met Arduino kennis te maken. Ik heb mij een experimenteerset aangeschaft en er ging meteen een digitale deur open naar de wereld van de elektronica. Een heel verrijkende ervaring.

Deze ervaring heb ik ondertussen niet enkel doorgegeven aan jongeren waaraan ik lesgeef, maar ik zie natuurlijk ook volop toepassingsmogelijkheden voor de orgelbouw waarin ik mij momenteel begeef (zie elders op deze blog)

Toen een jonge klarinetist me vroeg of ik het zag zitten een compositie te maken voor hem waarbij beweging een belangrijke component vormt, lag het gebruik van de Arduino hierbij  voor de hand.  Een uitdaging om de fysische beweging van de instrumentist een muzikale betekenis te geven.